Manihot utilissima

Latinský název pro maniok, keřovitou rostlinu se škrobnatými hlízami, z nichž se dělá tapioka. Jiný název je Manihot esculenta. Anglicky Cassava (Maniok), francouzsky Cassave, německy Wurzelmaniok (Maniok), italsky Mandioca, španělsky Cassava (Yuca, Huacamote), v Africe Cassade. Fermentovaný maniok se přidává do alkoholických nápojů. Jeho listy jsou oblíbenou zeleninou. Pro některé národy je to stejně důležitá rostlina jako brambory. Z tapioky se pečou koláče a placky, používá se k zahuštění polévek, omáček a dušených pokrmů, v některých zemích se přidává do mléčného pudinku.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.