Margherita

Název výrazného a oblíbeného (dokonce snad nejrozšířenějšího) receptu na italskou pizzu. Když v červnu 1889 navštívil italský král Umberto I. se svou manželkou Margheritou město Neapol, ubytoval se v paláci přímo naproti jedné pizzerii. Její majitel Raffaele Esposito upekl na počest královny pizzu podle nového receptu. Pizza měla tři barvy: zelenou, červenou a bílou. Jako italská vlajka. Esposito poslal pizzu do paláce a jeho výrobek královně zachutnal. Osobně přišla autorovi poděkovat. Od té doby se Espositův recept rozšířil po celé Itálii a potom po celém světě. Jeho základem je sýr Mozzarella, čerstvá bazalka a loupaná rajčata.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.