Marianne

Mezinárodní název pro polévku z brambor a dýně, rozmixovanou na jemnou kaši. Podává se s krajíčkem bílého chleba zapečeného se sýrem, ochucuje se hlávkovým salátem a šťovíkem. Nazváno podle francouzské personifikace svobody, dívky Marianne. Pod stejným názvem se však na jídelních lístcích objevuje také příloha ze špenátu dušeného na másle a slávkách nebo salát z vařeného celeru, zelených paprikových lusků, osmažených rajčat, marinovaného jazyka, lanýžů a majonézy.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.