Marrow

Anglický výraz pro morek, jímž jsou vyplněny některé kosti zvířat. Nejlepší morek je z telecích kostí, k vaření se však používá také morek vepřový, hovězí a jehněčí. Nejvíce morku obsahují kosti ramenní a stehenní. Morková kost je vhodná do vývaru. Morek se někdy vyjme a použije se do omáček nebo jako přísada do kašovitého pokrmu (např. Risotto milanese). Někdy je kost s morkem součástí dušeného pokrmu (např. Ossobuco). Vařený morek lze také samostatně použít jako pomazánku na chléb. Anglicky ještě také Medulla, německy Mark (Knochenmark), francouzsky Moelle, italsky Midollo, španělsky Médula (Tuétano).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.