Mayonnaise

Francouzský název pro majonézu. Je to omáčka smíchaná z vaječných žloutků a olivového oleje. Musí se míchat velmi opatrně – nejprve se rozmíchá žloutek, potom se po kapkách za neustálého míchání přidává olej. Majonéza se používá do zálivek a omáček. Byla po mnoho let oblíbeným a neodmysliteným prvkem v kuchyních celého světa, včetně české. Pozdější poznatky o zdravé výživě roli majonézy poněkud oslabily. Trošku pravdy je však i na jednom francouzském bonmotu, který tvrdí, že „lékař zakrývá své omyly hlínou, kuchař majonézou“.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.