Meat

Anglický výraz pro maso jako takové. Francouzsky Viande, německy Fleisch, italsky Carne, španělsky Carne. Maso se dělí na dvě skupiny: tmavé (anglicky Red meat) a bílé (anglicky White meat). Druhy tmavého masa: vepřové (anglicky Pork, francouzsky Porc nebo Cochon, německy Schweinfleisch, italsky Porco, španělsky Cedro), hovězí (anglicky Beef, francouzsky Boeuf, německy Rind, italsky Manzo, španělsky Vaca), telecí (anglicky Veal, francouzsky Veau, německy Kalb, italsky Vitello, španělsky Ternera), skopové (anglicky Mutton, francouzsky Mouton, německy Hammelfleisch nebo Schöpsenfleisch, italsky Carne ovina, španělsky Carnero), jehněčí (anglicky Lamb, francouzsky Agneau, německy Lamm, italsky Agnello nebo Abbacchio či Pascale, španělsky Cordeiro). Bílé maso je drůbeží (viz Poultry). Druhy úprav masa: smažení (anglicky Fry), grilování (anglicky Grill), pečení (anglicky Roast), dušení (anglicky Stew). Typy masa: měkké (anglicky Tender), libové (anglicky Lean), tučné (anglicky Fatty), syrové (anglicky Raw), tuhé (anglicky Tough).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.