Medici, mÉdicis

Italský a francouzský výraz pro označení úpravy pokrmů „po medicijsku“. Tyto recepty jsou nazvány podle Marie Medici (1573–1642), florentské šlechtičny a později manželky francouzského krále Jindřicha IV., která prý přenesla mnoho prvků italské kuchyně do Francie, kde potom zdomácněly. Italové tvrdí, že sláva francouzské kuchyně začala teprve poté – a že tedy francouzská kuchyně je vlastně italská. V případě názvu Medici jde nejčastěji o přílohu z artyčoků, zeleného hrášku, karotkových kuliček, kuliček z bílé vodnice a malých brambůrků (oříšků). Mezi klasiku patří také omáčka Medici (Sauce Medici): je to v podstatě béarnská omáčka, do níž se přidá směs červeného vína a rajčatového protlaku, dále pak šalotka a jemně nasekané bylinky (estragon, kerblík). Nesmí chybět hrubě mletý pepř.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.