Melba

Název pro nasucho opečené plátky bílého chleba, tedy velmi suché toasty, naprosto bez tuku. Toast Melba vymyslel Auguste Escoffier (viz Escoffier) v roce 1890 na přání manželky svého zaměstnavatele, paní Ritzové (která chtěla hubnout) a přidával je k polévce. Escoffier dal toastu název podle slavné australské zpěvačky, která se jmenovala Helen Mitchell, ale vystupovala pod jménem Nellie Melba (1861-1931). Slavný kuchař byl prý do této zpěvačky platonicky zamilován. Nazval podle ní i jeden ze svých nejslavnějších receptů P?che Melba (Broskve Melba). Někdy se pod tímto názvem objevuje také omáčka s příchutí malin.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.