Melissa officinalis

Latinský název pro koření, jež se česky jmenuje meduňka lékařská. Tato rostlina patří mezi hluchavkovité, podobně jako bazalka, šalvěj apod. V některých jazycích je zaměňována se šalvějí (viz Salvia officinalis). Anglicky Melisse, francouzsky Mélisse, německy Melisse (Zitronenmelisse), italsky Melissa. Chutná a voní po citronu, chuť je mírně hořkosladká. Používá se do salátů a bylinkových omáček, do majonéz a bowlí. Vaří se z ní také čaj. Je vhodná k přípravě ryb, rýže a rajčat. V Orientu se používá k úpravám jehněčího masa, jogurtových krémů a dalších orientálních jídel. K použití jsou vhodné čerstvé i sušené listy. Dá se jí nahradit citronová kůra. Přidává se však až do hotových jídel, protože varem ztrácí chuť i vůni.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.