Merluccius merluccius

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje štikozubec (hejk). Anglicky Hake, německy Seehecht (Wittling), francouzsky Merlu (Merluche, Colin), italsky Nasello (Luccio di mare, Merluzzo), španělsky Merluza, portugalsky Pescada, švédsky Kummel, dánsky Kulmule (Skaegbrosmer), norsky Lysing, finsky Hauki (Kummeliturska), holandsky Heek, turecky Berlam (Zargana), chorvatsky Oslič (Mol, Pišmolj, Bjelan, Ugotica). V některých jazycích se této rybě říká také „štika“ nebo „mořská štika“, čímž mohou vzniknout problémy. Například maso říční štiky je mnohem kvalitnější (viz Esox lucius). Také mořská štika (viz Centropomus undecimalis) je mnohem vzácnější a její maso dražší. Ještě častěji dochází k záměně mezi štikozubcem a treskou merlan (viz Gadus morhua) – v mnoha jazycích mají tyto dvě ryby zaměnitelné nebo dokonce stejné názvy. Další rybou, s níž se štikozubec často zaměňuje, je soltýn (Sphyraena barracuda), zvaný též barakuda. Štikozubec není kulinářsky příliš kvalitní ryba, při její přípravě je nutné užívat koření a přísad. Na trhu patří mezi nejlevnější.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.