Milanese

Italský výraz pro označení způsobu úpravy pokrmů „po milánsku“ (alla milanese). V Itálii samotné se takto pokrmy označují málokdy, snad s výjimkou „cotoletta di vitello alla milanese“ (telecí kotlet po milánsku), což je vlastně plátek masa připravený obdobně jako klasický řízek – tedy smažený v trojobalu na másle. Druhou výjimkou je slavné milánské rizoto – Známý je také „milánský salám“ (Salame di Milano). Jeden typ tradičního pokrmu Osso-buco má také milánské označení – viz Osso-buco. V Evropě i jinde se však pod označení „po milánsku“ vesměs zahrnují jídla, při jejichž přípravě hraje důležitou roli rajčatová omáčka, často v kombinaci se sýrem. Spaghetti milanese (nebo jiné těstoviny, například Maccheroni) na evropských jídelních lístcích jsou toho dostatečným důkazem. V Itálii by rajčatovou omáčku zřejmě nikdo nenazval „milánskou“.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.