Minestrone

Italský výraz pro oblíbené husté zeleninové polévky. Minestrone je „velká“ polévka, která se obvykle jí až večer. Má mnoho variant podle krajů a oblastí, v nichž se vaří. Například jarní polévka se jmenuje Minestrone primaverile. Polévka s fazolemi a kroupami se jmenuje Minestrone di fagioli e orzo. Velmi oblíbený je recept z Ligurie: pórek, mrkev, řapíkatý celer, cibule, zelené fazolkové lusky, máslo, olivový olej, hovězí vývar, česnek, rajčata, cukety, bílé fazole a koření (rozmarýn, pepř). Součástí této polévky bývají velmi často i nudle. Polévka se nezahušťuje. Přímo do talířů se však přidává ještě pesto (viz Pesto).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.