Mollusc

Anglický výraz pro měkkýše obecně. Francouzsky Mollusque, německy Mollusken, italsky Mollusco (Acefalo), španělsky Molusco. Tito živočichové žijí převážně ve vodě a dělí se na sladkovodní a mořské. Většina z nich je poživatelná, někteří však jsou i jedovatí. V některých oblastech Filipín však domorodci konzumují i jedovaté homolice, které po uvaření a smíchání s rýží ztrácejí svou nebezpečnost. Už staří Římané některé měkkýše (například ústřice) pěstovali v umělých chovech. Dnes jsou běžně pěstovány také slávky, srdcovky, zaděnky, hřebenatky a mnozí další měkkýši. Kmen měkkýšů se dělí na několik tříd: plže (kuželnatky, zavinutci, ostranky, homolice), mlže (ústřice, slávky, srdcovky, zaděnky), hlavonožce (loděnky, olihně, sépie, chobotnice), kelnatky (nejedlé, příliš miniaturní), štítkonošce (chroustnatky, nejedlé), přílipkovce (přílipky, vesměs nejedlé). Dále viz Ostrea vulgaris, Cardium edule, Venera vulgata, Mythilus edulis, Pecten jacobaeus, Solen vagina, Chama gigas, Haliolis vulgaris, Loligo vulgaris, Sepia officinalis, Octopus vulgaris. Jiným kmenem mořských živočichů jsou korýši –
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.