Morchella esculenta

Latinský název pro houbu, která se česky jmenuje smrž. Jiný latinský název je Morchella conica. Pro její typický vzhled (kuželovité plodnice se podobají pórovité mořské houbě s prohlubeninami) ji lze snadno poznat. Podobný (avšak smrtelně jedovatý) je pouze ucháč (Gyromira esculenta), jehož plodnice však nejsou kuželovité, nýbrž vypadají jako pomačkaná koule. Smrži jsou dosti vzácní a jejich cena na trhu je velmi vysoká, pokud jsou houby čerstvé. Sušené jsou o něco levnější, jejich kvalita je však nižší. Smrže lze najít od března do června na travnatých plochách poblíž vody, na okraji lesů. V poslední době se údajně začíná dařit i jejich pěstování. Anglicky Morel (Sponge mushroom), francouzsky Morille, německy Morchel, italsky Spugnola, španělsky Morilla.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.