Moussaka

Tradiční balkánské jídlo, česky nazývané musaka, typický klasický orientální recept. Země vzniku není známa, nejpravděpodobněji je to Řecko nebo Turecko. Základním znakem musaky je střídání vrstev mletého masa a zeleniny a následné zapečení. Nejprve se na oleji osmaží plátky lilků a nakladou se na dno pekáče. Potom se na ně navrství směs rajčat a mletého jehněčího nebo hovězího masa (opečenéjo na cibuli a česneku). Třetí vrsva je bešamel (viz Béchamel) zahuštěný vejci a sýrem (nejvhodnější je řecký sýr kefalotiri nebo parmezán). Koření se pepřem, oreganem, skořicí a muškátovým oříškem. Vrstev je několik, vše se pak zalije bílým vínem, citronovou šťávou a navrch opět bešamelem s vejci a sýrem. Zapeče se v troubě a podává s bílým chlebem. Některé verze musaky používají také na tenké plátky nakrájené brambory – jde vlastně o balkánský typ „zapékaných brambor“, s tím rozdílem, že někdy může být součástí pokrmu i rýže. Často se do musaky přidávají také fazolové lusky a petrželová nať. V Řecku se však objevuje i bezmasá musaka (Melidrans musaka), jejímž základem jsou jen baklažány a sýr.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.