Mugil cephalus

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje cípal hlavatý (lidově mořský lipan nebo mořská popelka). Cípalů je několik druhů, jež jsou si velmi podobné (zlatý, pyskatý, ostronosý apod.). Další latinské názvy jsou Mugil auratus, Mugil chelo a Mugil ramada. Mezi cípaly patří také Chelon labrosus. Sladkovodním příbuzným této ryby je lipan. V různých jazycích se proto názvy cípalů a lipanů mísí, v některých jazycích se s cípalem kříží dokonce i názvy parmic. Anglicky Mullet (Grey mullet, Thick-lipped mullet, Thin-lipped mullet, Flathead mullet), francouzsky Mulet (Muge, Cabot, Ramada), německy Äsche (Meeräsche), italsky Muggine (Cefalo, Volpina, Lotregano, Bosega), španělsky Mújol (Lisa cefalo, Galupe, Corcón, Lissa calva negra), portugalsky Tainha (Mugem), švédsky Multe, dánsky a norsky Multefisk, finsky Mullo (Ohuthuul ikeitti), holandsky Harder, řecky Kéfalos, turecky Kefal, norsky Mulle, rusky Loban (Kefal, Chelo, Singil, Ramada, Golovač), chorvatsky Cipal bataš (Cipal zlatac, Babaš, Glavaš, Glavatac, Zlatar, Zlatulj, Žutac, Žutoperka, Javra, Mulj, Skakavec, Žuc, Vrečinaš). Sušené jikry této ryby jsou v Itálii oblíbenou pochoutkou,
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.