Musa nana

Latinský název pro banánovník. Patří mezi nejstarší kulturní rostliny, jeho domovem jsou vlhké tropické ostrovy jihovýchodní Asie. Dnes se pěstuje ve všech teplých oblastech. Plody tohoto palmovitého stromu (říká se mu lidově také plantýn) jsou banány, velmi oblíbené ovoce, které se však používá v kuchyni také jako zelenina. Anglicky Banana, francouzsky Banane, italsky Banano, španělsky Banana (Plátano), čínsky Sian-tiao. Banány mají stejnou výživnou hodnotu jako brambory, jsou lehce stravitelné a dají se jíst syrové i tepelně upravené, na sladko i na slano. V Karibiku jsou oblíbenou pochoutkou osmažené banány. Některé druhy tzv. „zelených“ banánů jsou pálivější chuti a lépe se hodí do dušených pokrmů. Žluté banány jsou využívány především do moučníků a zmrzlin. Dělá se z nich také víno i ocet.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.