Myristica fragans

Latinský název pro muškátovník vonný. Patří mezi myrtovité, původem je z Indonésie. Z tohoto stromu pocházejí dva druhy koření: muškátový oříšek a muškátový květ. Muškátový oříšek je vlastně pecka z ovoce podobného meruňce. V malém množství podporuje trávení a má tlumicí účinky. Muškátový květ není ve skutečnosti květ tohoto stromu, nýbrž sušený míšek muškátových semen. Oříšek je jako koření výraznější. Bývá na trhu také už mletý, ale nejvhodnější je mít jej celý a strouhat jej do pokrmu až těsně před použitím. Musí se dávkovat velmi opatrně, obvykle postačí jen špetička, chuť muškátu je poněkud hořká a mohla by celkovou chuť jídla nepříjemně ovlivnit. Oříšek se používá hlavně do polévek, omáček, zeleninových jídel a moučníků. V některých případech i do pečených mas a uzenin. Květ se dává do dušených zeleninových pokrmů (karotka, růžičková kapusta, špenát, pórek), někdy do bramborové polévky a také do bramborových, rýžových a těstovinových pokrmů. Obojí muškátové koření používají někteří kuchaři při přípravě ryb a pečených kuřat. Anglicky Nutmeg, francouzsky Muscade, německy Muskatnuss, italsky Noce moscata, španělsky Moscado de especia.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.