Mythilus edulis

Latinský název pro mořského živočicha, který se česky jmenuje slávka jedlá. Francouzsky Moules, německy Miesmuscheln, anglicky Mussels, chorvatsky Dagni (Dagnje, Školjke), italsky Cozza (Arsella), španělsky Mejillón, turecky Midye, bulharsky Midi. Jsou to černě (někdy mírně do zelena) zabarvené oválné mušle, v jejichž lastuře je mlž s chutným masem. Nejčastější úpravou je středomořská „buzara“ (dušení na česneku, petrželové nati a bílém víně). Francouzi slávky marinují (moules marini?re) nebo je dávají do salátů, polévek a paštik. K jídlu jsou vhodné pouze ty mušle, jež se po tepelné úpravě otevřely. Ty, které se otevřely už předtím, je třeba vyhodit. Totéž je třeba udělat s mušlemi, které se neotevřou po tepelné úpravě. Podobné slávkám jsou „mořské datle“ (viz Lithopaga).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.