Nantaise

Francouzský výraz pro označení způsobu přípravy pokrmů „po nantesku“. I když Nantes patří do Bretaně, jsou zdejší recepty trošku odlišné. V této oblasti se vaří především korýši a ryby v omáčce z bílého vína, základem je máslo a šalotka. Nanteská kotriáda (Cotriade du pays nantaise) jsou mořské i sladkovodní ryby vařené v jednom hrnci s bramborami a cibulí, hotový pokrm se pokropí vinným octem. Typickým receptem je také maso vařené se zeleným hráškem, bílou vodnicí a bramborovou kaší. Nejznámějším receptem je však zřejmě Poulet de grain sauté nantaise (kuřátko po nantesku): rozkrájené kuře se opeče a pak dusí na másle. Přidají se žampiony, cibulky, bílé víno, rajčata zbavená jader. Pak se maso, žampiony a cibulky vyjmou a to, co v hrnci zbude, se zalije smetanou. Omáčka se vaří, až je hustá. Pak se přelije na kuře, cibulky a žampiony. Posype se petrželkou.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.