Napoletana

Italský výraz „alla napoletana“ se požívá pro označení způsobu úpravy jídel „po neapolsku“. Znamená to, že v pokrmu nesmí chybět rajčatová omáčka a bazalka. Jde-li o pizzu, pak jsou jejím základem rajčata, sardelky a kapary. Velmi oblíbený je neapolský salám, suchý a dosti ostrý (je v něm hlavně pepř a paprika). Typický je tím, že po rozkrojení jsou vidět v řezu kousíčky slaniny. Známá je také neapolská omáčka (viz Salsa Napoletana).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.