Nethrops norvegicus

Latinský název pro mořského korýše, který se česky jmenuje mořský rak (nebo také norský rak). Podobá se sladkovodním rakům, je však štíhlejší. Anglicky se těmto korýšům říká Norway lobster, nejznámější jsou pod italským názvem Scampi (jednotné číslo Scampo). Německy se jim někdy říká Langustine nebo Kaisergranat (případně Buchstaben Krebs), francouzsky Langoustine, španělsky Cigalla, portugalsky Gamba (Lagostim), chorvatsky Škamp (Kvarnerski rak). Nejoblíbenější středomořskou úpravou je Buzara (na česneku, petrželové nati a olivovém oleji). Nejchutnější maso je v ocasu, labužníci však dokážou vysát maso i z hubených klepet a pochutnají si i na náplni krunýře. Servírují-li v restauraci raky nevyloupané, je možné je bez problémů jíst rukama. Je nutné uchopit jednou rukou hlavu a druhou rukou trup, pak prudce otočit trupem a oddělit trup od ocasu. Po odloupnutí šupinatého krunýře lze vytáhnout maso z ocasu. Mořští raci jsou často zaměňováni s garnáty či krevetami (viz Penaeus kerathurus), zvláště pak s krevetou obří či tygří, která však nemá dvě klepeta a nevypadá jako rak.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.