Nicoise salad

Francouzský (velmi oblíbený a světově proslulý) salát z okolí Nizzy, vzdáleně podobný českému bramborovému: základem jsou rajčata, sardelky, natvrdo vařená vejce, vařené brambory, vařené zelené fazolové lusky, papriky zbavené jader, tuňák v oleji a olivy. To vše se naklade do mísy ve vrstvách, které se promísí až těsně před podáváním, a zalije zálivkou vinaigrette (ocet, olej, hořčice, sůl, česnek). Velký gourmet a bývalý niceský starosta Jacques Médecin ve své knize „Cuisine Nicoise“ však tvrdí, že jeho teta Mietta nikdy nedávala do niceského salátu zálivku. Nedávala tam dokonce ani vařené brambory, ani žádnou vařenou zeleninu. Médecin tedy považuje za pravý niceský salát pouze ten, který je smíchán z tenounkých plátků syrových brambor (!), vařených vajec, ančoviček, okurky, jarní cibulky, syrových zelených fazolových lusků nebo malinkých syrových artyčoků (podle sezony), česneku, syrových černých oliv, čerstvé bazalky a olivového oleje. To je vše. „V neděli a ve svátky ovšem teta přidávala do salátu kousky čerstvého syrového tuňáka,“ říká Médecin.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.