Normande

Francouzský výraz pro úpravu pokrmů „po normandsku“: základem je (jde-li o maso) přísada smetany a calvadosu, jde-li o ryby, pak se k nim přidává smetana, máslo a mořské plody. Oblast Normandie má mnoho slavných specialit, z nichž je nutno jmenovat alespoň kachnu po rouensku (Canard rouennais), humra po normandsku (Hommard ? la normande), mateloty z darů moře (Matelote normande fine), dršťky po caensku (Tripes ? la mode de Caen) a jablkový koláč (Charlotte aux pommes). S pokrmy je neodmyslitelně spjata jablečná pálenka calvados a jablečné lehké víno cidre. Sauce normande (normandská omáčka) má základ z bešamelu, jen mléko je nahrazeno smetanou.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.