Nouvelle cousine

Francouzský výraz pro zmodernizované recepty, které se staly celosvětovou módou. Prvním z kuchařů, který tuto metodu zpopularizoval, byl Paul Bocuse, dalšími byli pak Roger Vergé, Michel Guérard, Charles Barrier, Pierre Troisgros a Paul Haeberlin. O rozšíření z Francie do celého světa se postarali hlavně pánové Henri Gault a Christian Millau, vydavatelé známého kulinářského průvodce, kteří v říjnu 1973 vydali Deset pravidel nové kuchyně: například suroviny je nutno nakupovat podle sezony přímo na trhu, všechno musí být čerstvé (nic se nedělá ze zmražených nebo konzervovaných surovin), je nutno zachovávat vitaminovou a výživnou hodnotu surovin, servírovaná jídla musí být i opticky atraktivní, experimentům se meze nekladou, přednost mají minutky. Někdy docházelo k přehnanému experimentování a k nesmyslným kombinacím vzájemně neladících potravin. Tato módní vlna však bezesporu povznesla kulinářství nejen v Evropě (například v Německu šlo o famózní vzestup, který vedl rakouský kuchař Eckard Witzigmann), ale i v USA, kde okamžitě vzniklo několik nových vln zásluhou evropských kuchařů (Wolfgang Puck, Joachim Splichal, Jean-Georges Vongerichten atd.), jimž se dnes říká New American nebo New Californian.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.