Ocimum basilicum

Latinský název pro bazalku pravou, jinak zvanou také bazilika nebo basilika. Lidově bývá nazývána „královskou bylinou“. Tato rostlina patří mezi hluchavkovité. Anglicky Basil, francouzsky Basilic, německy Basilikum, italsky Basilico. Název pochází z řečtiny (basilikós) a je to něco jako „královský“. Jen španělština má odlišný výraz: Albahaca. Nejčastější variety jsou v zelené a tmavočervené barvě. V Thajsku, Indonésii a okolních zemích se používá zvláštní druh sladké načervenalé bazalky (viz Horapa). Evropská bazalka je nejhojněji používána především v italské kuchyni. Na trhu je i sušená, ale italští kuchaři nejraději používají čerstvě utržené zelené lístky. Dá se pěstovat na balkoně nebo za oknem celý rok. Bazalka je nepostradatelnou součástí (základem) omáčky „pesto“ a mnoha dalších přísad k těstovinám. Významná je chuť bazalky v italských rajčatových omáčkách (například Arrabbiata) nebo v salátu ze sýra Mozzarella a rajčat. Chuť je peprně nasládlá, velmi aromatická. Hodí se k rybám a sýrům, do salátů, k vaječným jídlům. Používá-li kuchař bazalku, nepřidává do pokrmu už žádné jiné aromatické bylinky, protože bazalka je dominantní. Většinou se však lístky bazalky přidávají do jídla až nakonec, dlouhá tepelná úprava jim nesvědčí. Bazalka má široké využití také ve farmacii – je známo její protikřečové působení a je účinným lékem zabraňujícím zvracení.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.