Oie, oison

Francouzský výraz pro husu (Oie) nebo mladou husičku (Oison). Latinsky Anser, anglicky Goose, německy Gans, italsky Oca, španělsky Ganso. Tato domácí drůbež je v celém světě oblíbenou lahůdkou. Nejlepší jsou kusy mladé, do váhy 3,5 kg. Husy se pečou v mnoha zemích tradičně o svátcích (Vánoce, sv. Michal atd.), z husího masa se připravuje mnoho specialit. Husí maso se také udí. Velmi oblíbená jsou například husí játra (Foie gras) nebo z husích jater vyrobená speciální paštika. Ze štrasburské husy se v Alsasku připravuje Confit d’oie (kousky masa zalité v husím sádle). Také česká husa má své ctitele, tradiční recept je „husa s podpoušťkou“. Na Slovensku pečou husy ve zvláštních pecích spolu s plackami zvanými lokše. V tomto směru je vyhlášená vesnice Grob u maďarských hranic. Také v Maďarsku jsou husy chovány ve velkém počtu a například maďarské husí škvarky patří mezi nezapomenutelné pochoutky. Slavná je také dánská pečená husa s červeným zelím. Před pečením plní Dánové husu jablky, cibulí a sušenými švestkami. Do červeného zelí přidávají rybízový rosol a jablka. Židovská kuchyně má také skvost: plněné husí krky. A také jeden typ židovského svátečního jídla (šouletu) počítá s husími stehny, kroupami a hrachem. V Čechách se dělají zadělávané husí žaludky nebo husí drůbky, ale někteří mlsouni tvrdí, že vůbec nejlepší je čerstvá husí krev osmažená na cibulce.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.