Oignon

Francouzský výraz pro cibuli. Kdo si chce uvařit Soupé ? l’oignon gratinée (typickou francouzskou „zapečenou cibulačku“), musí na másle osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli (na 4 porce aspoň 0,5 kg), zaprášit ji moukou a zalít vínem a vodou. Osolit, opepřit a po půlhodině mírného vaření procedit, aby se oddělila cibule od vývaru. Do zapékací mísy se pak klade střídavě vždy vrstva opečeného chleba, vrstva vařené cibule a vrstva strouhaného sýra – dokud není mísa plná. Nakonec se do mísy nalije vývar a hladina se opět posype vrstvou strouhaného sýra. Zapéká se v horké troubě asi 10 minut.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.