Oil

Anglický výraz pro olej. Francouzsky Huile, německy Öl, italsky Olio, španělsky Aceite, portugalsky Azeite. Nejznámější druhy olejů jsou: arašídový, dýňový, estragonový, fenyklový, kokosový, kukuřicový, lněný, mandlový, mákový, mátový, olivový, palmový, piniový, podzemnicový, řepkový, sezamový, slunečnicový a sójový. Za nejkvalitnější a pro kuchyň nejvhodnější je považován olivový olej Extra vergine, tedy za studena lisovaný (pro saláty), a sezamový olej (pro smažení). Za méně kvalitní pro kuchyň jsou považovány oleje arašídový, kokosový, kukuřicový, lněný, palmový, řepkový, podzemnicový a sójový.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.