Olea europea
Latinský název pro olivovník, strom odedávna uctívaný jako nejdůležitější strom vůbec. Je také považován za symbol míru, moudrosti, blahobytu, smíření a zdraví. Roste hlavně v evropském Středozemí (Itálie, Francie, Španělsko, Řecko), v Africe (Tunis, Maroko) a v arabských zemích, ale i v Kalifornii. Jeho plody jsou olivy, kulaté až oválné peckovice, v nezralosti šedozelené, ve zralosti zelenobílé, fialové až černé. Anglicky Olives, francouzsky Olives, německy Oliven, italsky Olive, španělsky Aceitunas, portugalsky Azeitona. Olivy se zpracovávají jako konzervované plody používané do pokrmů i samostatně, ale hlavně se z nich lisuje olivový olej.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.