Origanum vulgare

Latinský název pro koření, jež má v češtině odborný název dobromysl obecná, běžně se mu však říká oregano. Tato bylinka je úzce příbuzná s majoránkou, jeden druh se dokonce nazývá Origano majorana. Patří mezi hluchavkovité, podobně jako majoránka, bazalka apod. Anglicky Oregan (ale také Marjoram jako majoránka), francouzsky Oregan, německy Oregano, italsky Origano, španělsky Orégano, řecky Rigano. V italské kuchyni je toto koření velice populární, nelze si bez něho představit například pizzu. Také ve španělské, francouzské a mexické kuchyni hraje významnou roli. Je vhodné především k rajčatům, sýru, fazolím a baklažánu, také do hustých polévek. Používá se rovněž při pečení vepřového, telecího a jehněčího (skopového) masa, při grilování ryb a k ovčímu sýru. I obyčejná rajčatová omáčka získá s oreganem velmi zajímavou chuť a vůni. Pomáhá k dobrému trávení, takže se hodí pro tučnější jídla. Oregano se používá též jako aromatizant, v kosmetice a farmacii (odvar lze použít jako sedativum při migrénách). Chuť je jemně nahořklá, kořenná, mírně palčivá.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.