Panna cotta

Italská specialita z Friuli, „vařená smetana“. Sladká smetana se vaří s vanilkou a cukrem, pak se přidá rozpuštěná želatina. Vznikne hmota, kterou je nutné pořádně promíchat a ihned ji přes síto přecedit. Hmota se nalije do formiček a nechá se v chladničce ztuhnout. Na pánvi se zkaramelizuje cukr s troškou vody, přidají se rozmačkané jahody nebo rozmačkané (oloupané a semen zbavené) plody kaki (viz Tomel). 0máčka se vaří, dokud nezhoustne, potom se propasíruje. Panacotta se vyklopí z formiček a polije ovocnou omáčkou.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.