PaprikÁs

Maďarská specialita, jeden ze způsobů úpravy pokrmů, jimž se česky souhrnně říká guláše. Maďaři však striktně rozlišují mezi gulášem, paprikášem, perkeltem a tokáněm. Základní odlišností paprikáše je toto: maso se krájí na větší kousky (podobně jako u perkeltu) – do cibulového základu se však dává velké množství mleté papriky, často pálivé. Paprikáš se zahušťuje moukou, rozmíchanou v kyselé nebo sladké smetaně. Někdy lze do paprikáše přidat i nakrájené lusky zelených paprik. Paprikáš se dá připravit z masa rybího (Halpaprikás), kuřecího (Csirkepaprikás), jehněčího, králičího, telecího (Borjúpaprikás) nebo z vepřové kýty (Sertéspaprikás). Nevhodná jsou masa tmavá a nelze použít maso tučné. Výborný paprikáš lze uvařit i z hub nebo vajec.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.