Parmigiano reggiano

Italský (parmský) polotučný tvrdý sýr se zrnitou strukturou, vhodný ke strouhání. Německy se mu říká Parmesan, z toho vznikl i český název „parmezán“. Parmezán je nejušlechtilejším sýrem z řady označované jako sýry „grana“. Může být vecchio (starý), stravecchio (velmi starý), tipico (starý čtyři až pět let) nebo giovane (málo zralý stolní sýr). Nejčastěji se strouhá a přidává k pokrmům buď během jejich přípravy, nebo na závěr k hotovému jídlu. Nejkvalitnější (a také nejdražší) je parmezán vyrobený v oblasti Reggio Emilia, označený razítkem s nápisem „Parmigiano reggiano“ (královský“). Sýry vyrobené mimo Itálii nemají právo na označení „parmezán“, proto se německé obdobné sýry jmenují Parmital nebo Parmental.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.