Pastinaca sativa

Latinský název pro pastinák. Tato rostlina patří mezi miříkovité, podobně jako mrkev, celer apod. Je to zelenina se sladkým žlutobílým kořenem, podobným petrželovému. Používá se jako běžná kořenová zelenina, ale i jako ředkev, dá se zpracovávat všemi způsoby. Dokonce se z ní dělalo i víno. Pastinák je k dostání na trzích celé Evropy, u nás na dlouho zmizel a nyní se pomalu vrací. Anglicky Parsnips, francouzsky Panais, německy Pastinak, italsky Pastinaca, španělsky Pasterna. Kořeny se přidávají do masových vývarů, vařené do salátů, kde mohou nahradit celer.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.