Pastrami

Anglický název pro oblíbenou pochoutku z židovské kuchyně. Tento tradiční pokrm pochází z Rumunska a bylo to původně konzervované (sušené nebo uzené) kozí nebo skopové (ale také hovězí či husí) maso. Mimo židovskou kuchyni v Rumunsku existuje i pastrami z vepřového masa. Pod jinými názvy (Pastourma, Pastr’ma, Pastrima, Pasturma) je jídlo známé i v Bulharsku, Řecku a Turecku. Pastrami se pak s exodem rumunských Židů dostalo do celého světa a patří dnes mezi nejoblíbenější pokrmy například v Holandsku a USA. Americká podoba této lahůdky je vlastně silně kořeněný a konzervovaný (macerovaný, sušený, někdy však i uzený, následně většinou ještě vařený) plátek hovězího masa, který se vkládá do sendviče (housky či tmavého chleba) a podává (často u pouličních stánků jako fast-food) s různými omáčkami nebo se syrovou cibulí, případně se sterilovanou zeleninou.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.