Pecten jacobaeus

Latinský název pro velké oválné mušle charakteristického tvaru (má ji ve znaku firma Shell), které se česky správně jmenují hřebenatky, ale vžitý je spíše lidový název jakubky. Jiný latinský název je Argopecten purpuratus. Anglicky Scallops, francouzsky Coquille St. Jacques (Pélegrine, Peigne, Ricardeau, Ricardot), německy Jacobsmuscheln (Kammuscheln), italsky Cappasanta (Conchiglia di San Giacomo), španělsky Zamburiňa, chorvatsky Kaposante (Kapici). Ve velké ploché lastuře jsou mlži s velmi chutným masem. Dají se jíst i syroví, ale obvykle jsou lahůdkou buď zapečení v bešamelové (popř. smetanové) omáčce, nebo upečení na grilu. Dělá se z nich skvělé ragú. Čerstvé jakubky (na ledu) vydrží sotva dva dny, zmražené ztrácejí kvalitu.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.