Peperonata

Italská specialita ze Sicílie, zeleninové ragú, jehož základem jsou paprikové lusky. Ty se nejprve opečou, potom zbaví jader. Přidávají se obvykle ještě rajčata, česnek, cibule, kapary, feferonky, balsamikový ocet – a vše se dusí a potom peče v troubě. Peperonata se podává k pečenému masu, ale dá se jíst i samostatně, zvláště je-li připravena z velkých kusů zeleniny a ležela-li přes noc v chladničce. V horkém létě je to vítaná lahůdka. Musí však získat pokojovou teplotu, aby se chuť a vůně rozvinuly. Nezaměňovat s provensálským telecím soté Pebronata.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.