Perca, perca fluviatilis

Portugalský a latinský název pro sladkovodní rybu, která se česky jmenuje okoun říční. Je to jedna z nejchutnějších sladkovodních ryb, žijících i u nás. Její větší oblibě mezi labužníky brání ostré trny v hřbetní ploutvi a poměrně obtížné vykostění. Anglicky European perch (Darter), německy Flusbarsch, francouzsky Perche de Riviére (Européen Perche, Sandre), italsky Pesce persico (Perca), španělsky Perca del rio, portugalsky Perca, švédsky a dánsky Abborre, norsky Aborr (Abor), finsky Ahven, holandsky Snoekbaars (Baars), rusky Okuň rečnoj. Dále Poznávací znamení: každý okoun má dvě hřbetní ploutve, na okraji té přední (u mezery mezi ploutvemi) je černá skvrna. Tělo je pokryto několika tmavými pruhy odshora dolů. Doporučuje se smažit na oleji nebo péct v troubě – koření není nutné, v Čechách se však používá kmín.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.