Persea americana

Latinský název pro keř, jehož exotickým plodům se česky říká avokádo. Anglicky Avocado (Alligator pear), francouzsky Avocatier, německy Avokado (Avocadobaum), italsky Abacete (Aguate, Avocat), španělsky Aguacate (Ahuaca, Akuaca). Rostlina pochází ze Střední Ameriky a Inkové prý její plody jedli už před osmi tisíci lety. Do Evropy přivezli avokádo Španělé v roce 1653. Dnes se hojně pěstuje také v Izraeli a Kalifornii. Tyto výživné plody s máslovou dužninou jsou předmětem sporu: někteří botanici je řadí mezi zeleninu, jiní mezi ovoce. Nejznámější odrůda má tmavě zelenou slupku, jiná odrůda má slupku černou, obě slupky však mají hrbolatý, bradavičnatý povrch. Samotný syrový plod lze nabídnout jako předkrm. Plod je nutné rozkrojit podélně a protisměrným otáčením obou polovin jej zbavit pecky. Polovinu avokáda lze potom uchopit do ruky a měkkou dužninu snadno vybírat lžičkou ze slupky jako z misky. Moderní kuchaři používají avokádo v kombinaci s masem a zeleninou, nejčastěji do polévek, omáček a šlehaných pěn, především však do salátů. V Mexiku je oblíbená avokádová kaše, do níž se máčejí pokrmy (viz Guacamole).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.