Pesto

Italská pastózní hmota, používaná velmi často k ochucení špaget nebo nudlí. Pochází z oblasti Janova (často se objevuje „pesto alla Genovese“) a její název je odvozen od slova „pestare“ – to znamená „tlouct, rozmačkat“. Základem je bazalka, petrželová nať, parmezán, pecorino, piniové ořechy a olivový olej. To vše se osolí a rozdrtí v misce nebo rozmixujte. Podobné pasty mají i Francouzi v Provenci (viz Pistou).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.