Pigeon, pigeon

Francouzský a anglický výraz pro holuba. Německy Taube, italsky Piccione (Palombo), španělsky Pichón (Paloma). Původně divoký pták byl domestikován a je dnes chován k jatečním účelům po celém světě. Mladí holubi (holoubata stará asi 4 týdny o hmotnosti 350–700 g) jsou pro kuchaře velkou výzvou. Mistři v tomto oboru jsou Francouzi. Holoubata se většinou pečou za přispění jemného koření a zeleniny. Ke slovu mohou přijít i houby (dokonce lanýži) a víno (například Madeira). Například slavný německý moderátor a tvůrce kulinářských pořadů Alfred Biolek nabízí zajímavou variantu úpravy holoubat: plní je jemně nasekaným blanšírovaným kadeřávkem nebo růžičkovou kapustou. Na jedné pánvi osmahne slaninu, na druhé na másle šalotku. Pak přidá k šalotce kadeřávek a nakonec upraženou slaninu. Opepří, osolí, dá trošku strouhaného muškátového oříšku. Vmíchá jedno vejce. Touto směsí pak naplní holoubata a zprudka je orestuje na másle. Potom je dá péct do trouby rozpálené na 200 stupňů. Za 25 minut prý jsou hotová a chutnají báječně. Italové zase opékají holoubata „allo spiedo“ čili na jehle. Naplní je směsí česneku, slaniny, vajec a sýra (koření: tymián, rozmarýn a bílý pepř), zabalí do plátků prorostlé slaniny a posypou šalvějí. Napíchnutá holoubata pak grilují nad žhavým dřevěným uhlím.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.