Pimenta officinalis

Latinský název pro pimentovník, strom pocházející z Karibiku (nejvíc jich roste na Jamajce). Patří mezi myrtovité. Jeho sušeným plodům (bobulím) se říká „nové koření“, lidově také „jamajský pepř“ nebo „piment“. Chutí toto koření připomíná muškátový oříšek, skořici nebo hřebíček. Obsahuje éterický olej s palčivou, nikoli však nepříjemnou chutí. Nové koření podporuje trávení. Používá se do pečiva i při pečení masa, důležité je při nakládání zeleniny do sladkokyselých nálevů a do pikantních pokrmů, rosolů, rybích salátů a polévek. Je vždy součástí buquet garni. Ve vodě se rozpouští pomalu, a proto jej můžete dát do jídla hned na začátku vaření. Anglicky Allspice, v dalších jazycích většinou Piemont nebo Piment (příp. Pimento). Nezaměňovat s paprikou, jejíž názvy v některých jazycích jsou podobné (např. španělsky Pimentón) –
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.