Pimpinella anisum

Latinský název pro anýz. Český odborný název je bedrník anýz. Jiný latinský název je Anisum vulgare. Tato rostlina patří mezi miříkovité, podobně jako petržel, kmín, fenykl apod. Anglicky Aniseed, francouzsky Anis, německy Anis, italsky Anice (Anace), řecky Anice, vlámsky Anijs. Toto koření přišlo do Evropy z Číny, resp. Vietnamu, kde se používá jako aromatizant do kávy a čaje. V těchto zemích je také součástí pohřebních ceremonií. V Orientu se přidává ke kachně a vepřovému. V indické a čínské kuchyni má trvalé místo. V Evropě se používá hlavně do cukrovinek, pečiva a alkoholických nápojů, také k nakládání okurek, červeného zelí a červené řepy. Doporučuje se dát špetku rozemletého anýzu do okurkového salátu. Velmi zajímavě okoření anýz také ovocný salát, hruškový nebo jablečný kompot nebo vařenou štiku. Velmi podobným kořením je bedrník (Pimpinella saxifraga), používaný ve Francii do jarních salátů.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.