Piper nigrum

Latinský název pro pepřovník. Tento keř má asi tisíc druhů, které plodí pepř černý, bílý, šedý, hnědý apod. Anglicky Pepper, francouzsky Poivre, německy Pfeffer, italsky Pepe, španělsky Pimienta, turecky Biber. Nejrozšířenější pepř černý pochází z jižní Indie a připravuje se ze zelených nezralých plodů sušených na slunci. Nejkvalitnější jsou velká, pevná, tmavá, těžká a tvrdá zrna. Když pepř černý šedne, ztrácí aroma. Na trhu jsou bobule černé, bílé a zelené. Zelené bobule jsou nedozrálé, konzervované v octě a pak teprve sušené. Bílé bobule jsou loupané, jsou velmi kvalitní, s delikátní chutí. Pepř je koření používané prakticky do všech nesladkých pokrmů. Doporučuje se kupovat pepř celý, v kuličkách, a do jídel jej dávat vždy jen čerstvě umletý. Mletý pepř brzy vyčpí a vyprchá z něj aroma i síla. Ideální jsou velké příruční mlýnky, do nichž se vejde větší množství bobulí. Jídla potom pepříte přímo z tohoto mlýnku. Nahrubo mletý je oblíbený ve Francii a říká se mu Mignonette. Sečuánský pepř z Číny je červený a opražený je mírně halucinogenní.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.