Pleural membrane

Anglický výraz pro vepřovou pohrudnicovou blánu podobnou krajce (česky také předstěra nebo síťka), která se v kuchyních mnoha zemí používá například k balení masa před pečením, aby se utvořila křupavá, ale křehká kůrčička. Kdysi se do této blány balila tradiční česká sekaná. Německy Schweinenetz (Rippenfell, Brustfell, Brustmembrane), francouzsky Plévre, italsky Pleura (Membrana), španělsky Pleura. Francouzi dělají klobásky ze směsi mletého vepřového, telecího a jehněčího masa, které jsou zabaleny do této blány (Crépinette).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.