PÖrkÖlt

Maďarská specialita, psáno také jako Perkölt. Jde o jeden z druhů úpravy pokrmů, jimž se česky souhrnně říká guláše. Maďaři však striktně rozlišují mezi gulášem (Gulyás), perkeltem (Pörkölt), paprikášem (Paprikás) a tokáněm (Tokány). Perkelt je podobný paprikáši, maso se také krájí na větší kousky. Avšak u perkeltu jde o několik výrazných odlišností: jednak jej zásadně nezahušťujte, za druhé k němu nepřidávejte tolik papriky a za třetí jej málo podlévejte, aby vytvořil pouze malé množství kližkovité šťávy. V některých krajích přidávají do perkeltu také jemně nakrájené rajče a jemně nakrájený paprikový lusk (v zimě ve sterilované podobě). V jiných oblastech dávají nakrájenou syrovou cibuli a paprikový lusk (případně rajče) až nakonec na hotový perkelt. Perkelt připravujte především z masa kuřecího (Csirkepörkölt), ale také z hovězího, telecího, vepřového a králičího, ale může být i z jiné drůbeže nebo z uzenin, zvěřiny, vajec i některých druhů zeleniny. Při volbě masa dejte přednost kližkovitému.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.