Polnička topolová

Jedná se o houbu, která roste většinou pod topoly (bílým a osikovým), dá se však i uměle pěstovat na odumřelém topolovém dřevu. Největší oblibu má v Itálii, konkrétně v Toskánsku, kde se jí říká Pioppino („topůlek“). Pod tímto názvem je známá téměř v celém světě, včetně Anglie a USA. Jeden z dalších anglických názvů zní Under the Poplar Tree („pod topolem“). Jiný anglický název je Brown Sordbelt.

Houba má hnědý klobouček o průměru 3-15 cm, třeň je mírně šupinatý, zůstává na něm zbytek prstence. Celá houba se hodí ke všem úpravám, dá se smažit, zapékat, dusit i marinovat. Má jemnou houbovou chuť.

Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.