Polonaise

Francouzský výraz pro označení způsobu úpravy „po polsku“. Jde vesměs o pokrmy podávané s vařenou zeleninou, která je politá rozpuštěným máslem a posypaná osmaženou strouhankou, např. „brambory po polsku“. Polská polévka je připravena z kuřete a podává se s rozkrájenou vaječnou nádivkou, která byla upečena s kuřetem. Polský salát se podobá ruskému: žampiony, okurky, vařené brambory, mrkev a červená řepa se smíchají s majonézou a natvrdo vařeným vejcem. Přidává se ještě na kousíčky rozkrájený slaneček. Polská omáčka je telecí vývar se zakysanou smetanou, citronovou šťávou, strouhaným křenem a fenyklem. Ve Francii se však na jídelních lístcích objevuje Sauce polonaise jako směs demi-glace, červeného vína, octa a cukru, ochucená praženými mandlemi a rozinkami.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.