Portulaca sativa

Latinský název pro zeleninu, která se česky jmenuje šrucha, lidově portulák. Anglicky Portulac, francouzsky Pourpier, německy Portulak (Burzelkraut, Kreusel), italsky Portula, španělsky Portula. Portulák patří mezi šruchovité, pochází z Himálaje, ale byl pěstován už ve starém Egyptě. U nás v posledních desetiletích ztratil popularitu, zplaněl a objevuje se často jako plevel na vinicích. V kuchyních se používá do salátů, polévek a bylinkových omáček, dá se také připravit podobně jako špenát. Listy rychle vadnou. Zimnímu portuláku se říká „kubánský špenát“.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.